Hálózati port

A számítógépes hálózatoknál a „port” egy kommunikációs végpont. Az operációs rendszeren belül szoftverszinten képes azonosítani egy konkrét folyamathoz tartozó adatcsomagokat. 

A portok használatával lehetségessé válik, hogy egy hálózati eszközön, egy IP-címen egyidejűleg több és többféle kommunikáció folyjon. A számítógépen futó alkalmazások csak az általuk megadott portszámmal megjelölt adatcsomagokat kapják meg. A portok számait tipikusan 16 biten ábrázolják, vagyis 0 és 65 535 közötti számok közül lehet válogatni. Az alacsonyabb régiókban több port fixen fenntartott alapvető szolgáltatások számára, például a 80-as port hagyományosan a böngészők által is használt HTTP forgalomnak. 

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!