On premise / Lokálisan telepített szoftver / Helyben telepített szoftver

On premise szoftverek és technológiák azok, melyek a vállalat saját fizikai telephelyein működő hardvereken, szervereken, adatközpontokon futnak, azzal szemben, amikor távoli dedikált szervereken vagy a felhőben történik ugyanez. Előnye, hogy az IT-szakemberek fizikailag hozzáférnek a gépekhez, közvetlen kontrolljuk van felettük. Hátránya, hogy igen (emberi és egyéb) erőforrásigényes, magas a beruházási költség (CAPEX), ami rögtön a szoftver telepítésekor jelentkezik. A szolgáltatásként igénybe vett megoldások viszont túlnyomórészt működtetési, üzemeltetési költségként (OPEX) jelentkeznek a használat idején folyamatosan. 

Utoljára szerkesztve: 2022. február 27.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!