Titkosítás / Encryption / Kriptográfia

A titkosítás az informatikában a digitális adatok biztonságának megteremtését jelenti matematikai módszerekkel. A folyamat során az információt algoritmusok összekeverik, olvashatatlanná teszik és a visszaalakításhoz mindenképp szükség van egy jelszóra vagy egy úgynevezett „kulcsra", mely alapján a címzett az eredeti formába tudja visszaállítani az adatokat és így hozzáfér azok tartalmához. 

A kriptográfia vállalatok számára is nélkülözhetetlen az online világban, ahol az érzékeny információk mások által is hozzáférhető csatornákon keresztül utaznak, illetve az adattárolókról az adatok egyszerűen lemásolhatók. A titkosítás révén a csalások, adatlopás és digitális személyazonossággal való visszaélések is nehezebben kivitelezhetővé válnak.

Utoljára szerkesztve: 2022. február 27.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!