Vámtarifa / Vámtarifaszám / VTSZ

Egy állam vámhatárára érkező importáruk vámtarifaszámát és vámtételeit a vámtarifa tartalmazza. Ha árut importálunk, az EU vámtarifája az alap a vámterhek kiszámításához, export esetében pedig a célország kereskedelmi vámtarifája. A megvámolás mikéntjét tekintve találkozhatunk %-ban meghatározott értékvámokkal, specifikus vámokkal (az áru jellemző mértékegységét vámolják) és kombinált vámokkal.

Jelentőségét az is adja, hogy egyes (jellemzően GINOP Plusz) pályázatok, eszközbeszerzésre irányuló konstrukciók ez alapján sorolják be az elszámolható vagy adott esetben el nem számolható eszközöket.

Az EU vámtarifája sajnos elég bonyolult, ez a TARIC (TARif Intégré de la Communauté), melynél egy kód minimálisan tíz számjegyből áll. Az EU többnyire értékvámokat alkalmaz, de szép számmal találunk specifikus vámokat is. 

Utoljára szerkesztve: 2022. február 27.

Ha részletesebben is olvasna a témáról partnerünk, a Start Up Guide Galaxis fogalomtárában, kattintson!

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!