Dokumentumfájl-típusok

A dokumentum típusú fájloknak a funkciója elsődlegesen az, hogy valamilyen ember által előállított tartalmat tároljon és/vagy tegyen szerkeszthetővé, használhatóvá. Leginkább aszerint csoportosítjuk őket, hogy milyen jellegű információt tárolnak. Listájuk végtelen hosszú, de itt most csak a hétköznapokban leggyakoribbakra szorítkozunk.

A szövegfájlok a szöveges tartalmak és a hozzájuk kapcsolódó egyéb tartalmak (például képek) tárolását, használatát teszik lehetővé. Leggyakoribb formátumuk a Microsoft Word-szabványnak megfelelő változat, amelyeknek kiterjesztése jelenleg docx.

Táblázatainkat, számsorainkat, adatainkat legtöbbször valamilyen táblázatkezelő formátumban tároljuk. Leginkább ismert formája ennek a Microsoft Excel, amely az xlsx kiterjesztést használja napjainkban.

Prezentációink számára külön dokumentumtípus jött létre az elmúlt évtizedekben. A két legelterjedtebb formátuma a Microsoft Powerpoint pptx kiterjesztéssel, illetve az Apple által gyártott Keynote.

Az utóbbi 20 évben gyakorlatilag iparági standarddá vált a változás nélkül bárhol megnyitható, ezáltal a dokumentumküldés alapkövét jelentő Portable Document Format, vagyis a pdf. 

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!