Hangfájltömörítés

A hangfájlok méretének csökkentése érdekében kidolgoztak olyan algoritmusokat, amelyek eltávolítják a hangfelvételből azokat a részleteket, amelyeket átlagos hanglejátszó eszközöket használó átlag hallású emberek nem hallanak meg. A többség számára így a hang minősége szinte nem változik, de nagyságrendekkel kisebb helyre van szükség a tárolásukhoz. Ezt az eljárást nevezik veszteséges hangtömörítésnek, melyek a mobil zenehallgatás megteremtésének az alapját jelentették. 

A legismertebb veszteséges tömörített hangformátum az mp3. Technológiai fejlődése természetesen a hangfájlok területén is folyamatos, így ma már léteznek olyan tömörítési eljárások, amelyek veszteségmentesen képesek csökkenteni a fájlméretet. Ennek legismertebb képviselője a flac formátum.

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!