VPN / Virtual Private Network / Virtuális privát hálózat

A VPN egy olyan szolgáltatás, mely egy biztonságos, titkosított online kapcsolatot létesít az internetes hálózaton keresztül két távoli számítógép között. A VPN-en belül bármilyen egyéb protokollon keresztül történhet kommunikáció, a VPN úgy viselkedik, mint egy zárt gyűjtőcső, mely megakadályozza, hogy a két végpont között bárki belenézzen az áthaladó adatok tartalmába. 

VPN-nel egy másik számítógéphez csatlakozva a gépünk a távoli gép mögé rejthető, így az máshonnan nézve úgy fest, mintha annak a hálózatnak a része lenne, nem deríthető ki sem az eredeti felhasználó személye, sem lokációja. Vállalatok a hozzáférések korlátozására, autorizációra, rendszereik védelmére használják, magánszemélyek gyakran VPN segítségével kerülnek meg cenzúrát, földrajzi korlátozásokat.

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!