VPS / Virtual Private Server / Virtuális privát szerver

A VPS egy virtuális szerver, azaz pontosan úgy viselkedik, mintha egy valódi, különálló fizikai szerver lenne, de a valóságban egy nagyobb gép erőforrásainak elzárt leválasztott része. Egy fizikai eszközön így több virtuális gép is futhat, sőt a felhő alapú VPS-ek esetében az is lehetséges, hogy egy virtuális szerver erőforrásait több számítógép adja össze. 

A legtipikusabb előfordulása a web hosting, ahol a felhasználóknak nem kell saját szervert bérelniük vagy másokkal osztozkodniuk, mégis úgy kezelhetik a weboldalukat, mintha saját szerverük lenne. Ez egy költséghatékony megoldás és a skálázódást is jobban lehet kezelni ilyen módon.

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témák


Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!