Hálózati protokoll

A hálózati protokoll egy szabálygyűjtemény arra vonatkozóan, hogy kettő vagy több számítógép között milyen formátumban és módon történik az adatok küldése és fogadása. A szabványos protokollok lehetővé teszik, hogy eltérő infrastruktúrák és rendszerek is képesek legyenek egymással kommunikálni. 

Több ezerféle protokoll létezik ugyan, de három fő típust érdemes kiemelni: kommunikáció (például ethernet), szolgáltatásmenedzsment (például a levélküldéshez szükséges SMTP) és az IT-biztonság (mint pl. az SSL). A legtöbb modern operációs rendszer a főbb hálózati protokollokat ismeri, de gyakran a teljesítmény növelésére már a hálózati eszközök hardverszinten is kezelik egy részüket.

Utoljára szerkesztve: 2021. november 21.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!