WAN / Wide Area Network / Nagy kiterjedésű hálózat

Nagy kiterjedésű hálózat vagy egymással kommunikációra képes helyi hálózatok hálózata. A legnagyobb WAN az internet maga, kialakítása során számos különböző technológia, eszköz, protokoll kombinációja kerül beépítésre. A LAN-nal ellentétben az elemek egymástól távoli pontokon is lehetnek, de pl. egy wi-fi hálózat is egy WAN. Az úgynevezett SD-WAN kifejezés pedig egy olyan megközelítés, ahol az eszközök „szoftverdefiniáltak”, ami megkönnyíti a telepítést, felügyeletet és kezelést.

A helyi hálózathoz képest egy WAN több biztonsági kockázatot jelent, tűzfalakra, VPN-ekre és egyéb megoldásokra van szükség a megbízható működéshez.

Utoljára szerkesztve: 2022. február 27.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett definíciók

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz!